5.12.12 Bol u vratu i ramenima

Bol i ukočenost vrata i ramena mogu varirati od blage neprijatnosti koja vam onemogućava potpunu pokretljivost pa do vrlo jakog bola koji sprečava i najmanji pokret. Srećom, tegoba se često može sprečiti ili olakšati smanjenom napetosti mišića i zglobova.

U većini slučajeva bol u vratu i ramenima nastaje kod spazma mišića, tj. kad se mišići zgrče i postanu krti, pa zglobovi ne mogu da se normalno pokreću. To može biti posledica dugotrajne izloženosti stresu, dugih perioda provedenih u istom položaju, na primer dok vozite, sedite za kompjuterom ili radite za pokretnom trakom u fabrici.

Trzajne povrede vrata koje se mogu zadobiti u saobraćajnoj nesreći, i sportske povrede (naročito kod osoba koje nisu navikle na napore) česti su uzroci bolova u ramenima. Osim toga, bol se može javljati i na mestu stare povrede.

Trajan bol i ukočenost često su posledica osteoartritisa , kod kojeg koštani izraštaji vratnih pršljenova bodu okolne nerve i pritiskaju mišiće i tetive.

Postoji još mnogo mogućih uzroka bola u vratu i/ili ramenima za koje je potrebna lekarska pomoć, npr izmaknuti disk, tendinitis, burzitis, iskrivljenost kičme i lajmska bolest (borelioza).

Napetost mišića u vratu i ramenima uobičajena je fiziološka manifestacija psihološkog i emotivnog stresa. U ovom slučaju treba prepoznati rešiti osnovni problem.

Prevencija

Izbegavajte napor pazeći kako stojite, sedite, ustajete i nosite stvari. naučite da prepoznajete znakove stresa i sprečite negativne fizičke posledice. Uvek se zagrejte i istegnite pre fizičkih vežbi, prenaprezanje hladnih mišića može da izazove bol i ukočenost.

Držanje

Mnogi bolovi u vratu i ramenima su posledica napetosti mišića zbog lošeg držanja, naročito dok vozite ili radite za pisaćim stolom. Zbog toga proverite jesu li vaši sto i stolica na poslu podešeni prema vašoj visini. Podesite sedište u automobilu, naročito pre dugih putovanja. Leđa moraju imati čvrst oslonac čitavom dužinom. Niži ljudi moraju naročito da paze je li sedište dovoljno visoko kako ne bi morali da istežu vrat kako bi dobro videli preko upravljača. Ako sedište ne može da se dovoljno dobro podesi, uzmite jastuk.

Lečenje

Kod bola od manjeg istezanja ili napetosti isprobajte sledeće prirodne lekove:

  • Masaža (šijacu)
  • Stavite vruć oblog na zahvaćeno područje ili smenjujte vruće i hladne obloge ukupno 20 minuta. Vrući neka stoje 3 minuta a hladni 1 minut.

Korisni saveti

Redovno nošenje teške torbe preko jednog ramena često izaziva bol u ramenima i vratu. Mnogo je zdraviji ranac koji raspoređuje težinu ravnomerno na oba ramena.

Ako ste skloni bolovima u vratu ili ako morate da sedite na hladnoći ili promaji više od nekoliko minuta, sprečite ukočenost vrata tako što ćete nositi šal ili rolku, tako će vam mišići ostati topli i opušteni.

Bolovi u vratu i ramenima često se pojave dok spavamo jer tada ne kontrolišemo položaj tela. Nekim ljudima pomažu posebni anatomski jastuci.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!