30.11.11 "Body piercing" izaziva alergiju na metal

Izvor slike: http://www.flickr.com/photos/aarondieppa/125023206Učestalost alergija na metal se povećava kod ljudi sa bodi pirsingom (body piercing). Rizik od alergije raste sa multiplim pirsinzima. Ranije studije su dokazivale povezanost alergija na metal kod žena; ovo je prva koja pokazuje povezanost i kod muškaraca.

Istraživači sa odeljenja za dermatologiju na univerzitetu u Kanzasu (University of Kansas School of Medicine in Kansas City, Kansas, United States), su ispitivali tri grupe muškaraca: One koji nemaju pirsing, one koji imaju jedan pirsing i one koji ih imaju više.

Ispitanici su podvrgnuti standardnim „patch” testovima za preosetljivost na nikl sulfat, zlato natrijum tiosulfat i kobalt hlorid. Osobe su bile stare od 18 do 43 godine.

Rezultati su pokazali pozitivne reakcije kod 4% (dva od 50) kod osoba bez pirsinga, 11.1% (tri od 27) kod osoba sa jednim pirsingom i 14.7% kod osoba sa više pirsinga.


Broj pirsinga je statistički značajan činilac u javljanju alergije na metal, ističu istraživači.

Izdvojeni tekstovi

  • O ishrani...

    Ishrana, odnosno nutricija se tumači kao nauka o organskim procesima pomoću kojih organizam prisvaja i koristi hranu i tečnosti za normalno funkcionisanje, rast i održavanje, kao i održavanje ravnoteže između zdravlja i bolesti.

    Continue reading →

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!