28.02.18 ARTIČOKA - 13 NEVEROVATNIH DOBROBITI ZA VAŠE ZDRAVLJE

Artičoka ima malu energetsku vrednost i gotovo zanemarljive količine belančevina i masnoće, ali zato je izrazito bogata mineralima (kalijum, fosfor, kalcijum, mangan, magnezijum i sumpor), vitaminima (provitamin A, vitamini grupe B i C ), a za njen gorak ukus zaslužna je taninska kiselina.

Ovo su benefiti koje ćete imati od ove čudesne biljke:

1. Ekstrakt artičoke pomaže kod loše probave

Cinarin, prirodno jedinjenje koje se nalazi u artičoki, stimuliše proizvodnju žuči i pomaže varenje masti i apsorpciju vitamina . Ekstrakt Artičoke takođe pomaže u varenju tako što sprečava spazam u crevima. Ekstrakt artičoke pomaže i u smanjenju nadutosti.

2. Artičoka pomaže kod sindroma iritabilnog creva

Iritabilni sindrom creva (ISC) je gastrointestinalni poremećaj koji pogađa 22% populacije. Neki simptomi uključuju abdominalni bol, dijareju, nadimanje i zatvor .

Mnogi faktori doprinose ISC: neuravnotežena crevna flora, genetski faktori, upale i imuni poremećaji.

Artičoka ima preventivne i lekovite efekte na ISC. Uređuje floru creva i zaustavlja mišićne spazme. Ovi efekti mogu pomoći u smanjenju simptoma ISC.

3. Artičoka je dobar antioksidans

Artičoka, posebno lišće, sadrži mnoge korisne antioksidativne polifenole u ​​visokoj koncentraciji.

Najvažniji su hlorogenična kiselina, cinarin i luteolin.

Istraživanja u kojima je korišćen ekstrakt artičoke pokazalo je da artičoka štiti ćelije od oksidativnog stresa izazvanog vodonik peroksidom. Ćelije tretirane ekstraktom artičoke imale su smanjeni nivo oksidativnog oštećenja i upale.

4. Ekstrakt artičoke pomaže u zaustavljanju rasta kancerogenih ćelija

Antioksidanti koji se nalaze u artičoki uništavaju ćelije zaražene karcinomom i mogu zaustaviti stvaranje novih.

U studijama gde je korišćen ekstrakt artičoke pokazalo se da on inhibira rast ćelija raka dojke. Ekstrakt može selektivno inhibirati rast kancerogenih ćelije kao i njihovo uništenje bez oštećenja zdravih ćelija.

Ekstrakt listova artičoke takođe ima antitumorske efekte u mezoteliomu (vrsta karcinoma uzrokovanih azbestom u tkivima pluća, želuca ili srca) ćelije raka.

Istraživači planiraju da istražuju antikancerogenu aktivnost ekstrakta artičoke u kliničkoj studiji kod ljudi

5. Ekstrakt artičoke štiti jetru i podržava detoksifikaciju

Ekstrakt lišća artičoke može pomoći u zaštiti jetre i regeneracije tkiva.

Ekstrakt artičoke pospešuje proizvodnju žuči, što pomaže u uklanjanju opasnih toksina iz jetre.

Antioksidanti u ekstraktu artičoke mogu pomoći u zaštiti jetre od oksidativnog oštećenja.

Paracetamol (protiv bolova) često uzrokuje toksičnost jetre zbog oksidativnog oštećenja i smanjenog sadržaja glutationa. U istraživanjima koja su rađena na pacovima pokazalo se da ekstrakt artičoke može pomoći u zaštiti jetre kod prekomerne doze paracetamola.

Bezalkoholna masna bolest jetre je još jedan veliki zdravstveni problem. Oksidativni stres i zapaljenje su faktori rizika za ovu bolest. Ekstrakt listova artičoke može zaustaviti zapaljenje jetre.

6. Artičoka snižava holesterol

Jedan od sastojaka artičoke, luteolin, inhibira nastanak holesterola. Ovo pomaže u smanjenju nivoa holesterola.

Glavni metod eliminacije holesterola u organizmu se vrši preko žuči (konverzijom u holne kiseline). Ekstrakt listova artičoke stimuliše sekreciju žučne kiseline, koja smanjuje nivo holesterola u telu.

Visoki nivo holesterola može izazvati nastanak plaka u arterijama. Ovo doprinosi bolestima srca. Smanjivanjem nivoa holesterola, ekstrakt artičoke može zaustaviti akumulaciju plaka.

Antioksidativni efekti ekstrakta artičoke takođe smanjuju količinu plaka u arterijama.

7. Ekstrakt artičoke smanjuje krvni pritisak

Artičoka sadrži veću koncentraciju kalijuma koji može pomoći u smanjenju krvnog pritiska i sprečavanju oboljenja srca.

Ekstrakt artičoke može aktivirati ćelijsku proizvodnju i povećati aktivnost eNOS-a, enzima koji proizvodi azot oksid. Azotni oksid proširuje krvne sudove, što dovodi da smanjenja krvnog pritiska.

8. Ekstrakt artičoke štiti srce

Enzimi metaloproteinaze igraju ključnu ulogu u akumulaciji plaka i stvaranju ruptura u arterijama, što dovodi do srčanog udara. Visoka koncentracija ovih enzima ima veliki doprinos razvoju srčanih oboljenja. Ekstrakt dobijen iz artičoke inhibira dejstvo ovih enzima.

9. Artičoka doprinosi zdravlju kože

Oksidativni stres doprinosi kožnim bolestima, kao što su dermatitis, starenje i kancer kože. Cinaropikrin je glavna bioaktivna hemikalija ekstrakta artičoke. On smanjuje oksidativnu štetu prouzrokovanu UV zračenjem i štiti kožu.

10. Ekstrakt artičoke pomaže kod simptoma dijabetesa

Ekstrakt listova artičoke ima pozitivno dejstvo na smanjenje nivoa glukoze u krvi.

U istraživanju u kojem je učestvovalo 39 pacijenata sa prekomernom težinom, grupa ispitanika koja je uzimala ekstrakt artičoke tokom 2 meseca uspela je smanjiti nivo glukoze. Smanjenje glukoze u grupi ispitanika koja je uzimala artičoku bilo je mnogo veće nego kod kontrolne grupe. Međutim, nivo insulina u krvi nije se menjao.

Jedan od mogućih mehanizama kojim artičoka smanjuje nivo glukoze je inhibicija alfa-glukozidaza, enzim koji razlaže skrob u glukozu. Ekstrakt Artičoke blago inhibira aktivnost alfa-glukozidaze.

11. Ekstrakt artičoke može pomoći kod skidanja kilograma i smanjenja masnih naslaga

Kombinacija ekstrakta pasulja i ekstrakta artičoke može pomoći ukoliko želite da smršate. Uzimanje ove kombinacije pomoglo je stvaranju osećaja sitosti u istraživanju kod 39 ispitanika sa prekomernom težinom.

Tokom istraživanja, grupa koja je uzimala ekstrakt artičoke i pasulja izgubila je više kilograma od kontrolne grupe. Međutim, ovi efekti nisu bili statistički značajni. To se takođe može pripisati niskokaloričnoj ishrani koju su pacijenti upražnjavali.

još jedno istraživanje objavljeno u klinici Scripps u San Dijegu ističe da artičoka igra značajnu ulogu u doterivanju linije. Gorke materije iz artičoke direktno sagorevaju masti iz hrane.

12. Ekstrakt Artičoke ima antimikrobne osobine

U labaratorijskim ispitivanjima , ekstrakt artičoke inhibirao je gljivičnu aktivnost. Ekstrakti artičoke aktivno su inhibirali osam različitih vrsta gljiva.

U drugom testu, ekstrakt listova artičoke pokazao je snažnu aktivnost protiv bakterija, kvasca i plesni.

Međutim, i dalje nema dovoljno dokaza o antimikrobnim efektima artičoke kod životinja ili ljudi.

12. Ekstrakt artičoke štiti od toksičnosti olova

Olovo je opasan teški metal koji može negativno uticati na ljudsko zdravlje. Akumulira se u jetri, bubrezima i drugim organima. Olovo može čak izazvati fizičke, mentalne i reproduktivne disfunkcije.

Ekstrakt artičoke je pokazao zaštitno delovanje od olovne toksičnosti kod pacova. Antioksidativna aktivnost artičoke pomogla je u smanjenju koncentracije olova u krvi. Ovo je verovatno bilo zbog delovanja
svojstava cinarina i hlorogenične kiseline.

Ekstrakt Artičoke je u istraživanjima takođe pokazao da smanjuje nivo olova u jetri pacova i štiti ćelije jetre od oštećenja.

Važna napomena – dojilje ne bi trebalo da konzumiraju artičoke jer nepovoljno utiču na lučenje mleka.

Prilikom nabavke trebalo bi voditi računa o tome da se ovojni listići lako otkidaju, da peteljka ima prirodnu zeleno – sivu boju i da nije prošarana mrljama. Koje god da su veličine, latice bi trebalo da su mesnate, čvrste i zatvorene.

Izvor: www.selfhacked.com
drgifing.com

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!