14.08.18 AKTIVNI UGALJ - DOBRE I LOŠE STRANE

Aktivni ugalj je u poslednje vreme postao veoma popularan, reklamira se kao čudesni lek za detoksikaciju organizma. Nalazi se u mnogim preparatima za lepotu, preporučuje se za beljenje zuba, čak ga mnogi kafići i restorani dodaju u svoje napitke i hranu što je samo posledica nedovoljne informisanosti kao i želje da se po svaku cenu zaradi na novom trendu koji vlada.

ŠTA JE AKTIVNI UGALJ I KOJE JE NJEGOVO DELOVANJE

Aktivni ugalj nastaje spaljivanjem prirodnih sastojaka, najčešće kokosove ljuske, na visokim temperaturama. Kada se aktivni ugalj unese u organizam on se ne apsorbuje u digestivnom traktu, već prolazi kroz njega i kroz stolicu izbacuje sve što je usput sakupio. Otuda ideja da aktivni ugalj treba redovno uzimati kako bismo se oslobodili svih štetnih materija koje unosimo u organizam. Pored toga što aktivni ugalj izbacuje iz tela toksine on izbacuje i korisne nutrijente poput vitamina i minerala. Upravo iz tog razloga je velika greška dodavati aktini ugalj hrani i piću jer on u tom slučaju svodi njihovu nutritivnu vrednost na nulu. On pritom za sebe može vezati i iz tela izbaciti samo ono što prikupi u želucu i tankom crevu. Sve druge štetne materije, koje, recimo, udišemo, ostaju van njegovog domašaja.

Pored toga, aktivni ugalj se ne uzima ukoliko uzimate neki lek jer aktivni ugalj umanjuje ili poništava delovanje leka.

KADA SE UZIMA AKTIVNI UGALJ

Aktivni ugalj se pokazao kao odlično sredstvo kod:

  • trovanja hranom
  • trovanja alkoholom
  • za brzo zaustavljanje dijareje
  • protiv nadutosti i gasova

ZAKLJUČAK

Aktivni ugalj može biti od velike pomoći ako se pravilno koristi za stanja kojima je namenjen. Zato, pre nego što uzmete aktivni ugalj posavetujte se sa svojim lekarom ili sa farmaceutom, jer u suprotnom možete naneti svom organizmu više štete nego koristi.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!