27.05.19 6 NAMIRNICA KOJE SU ODLIČNE ZA DETOKSIKACIJU ORGANIZMA

Osnovna definicija detoksikacije (Ili skraćeno detoks ) organizma je “proces uklanjanja otrova ili toksina i njihovog dejstva bilo iz jednog dela ili celog organizma”. Prema članku objavljenom 2014. godine u časopisu “Journal of Human Nutrition and Dietetics”, određene namirnice kao što su nori (alga) ili korijander imaju detoksikacijska svojstva.

Sledećih 6 namirnica su se pokazale kao odličan izbor ukoliko želite da detoksifikujete svoj organizam :

Jabuke

Flavonoidi koji su prisutni u jabukama, stimulišu proizvodnju žuči. Jabuke takođe sadrže pektin, koji je rastvorljivo vlakno. Potrošnja pektina pomaže u eliminaciji metala i aditiva u hrani iz tela. Kvercetin, moćan antioksidant, takođe se nalazi u jabukama i štiti od neurodegenerativnih bolesti.

Cvekla

Prisustvo betalinskih pigmenata u cvekli unapređuje proces detoksikacije organizma. Porodica enzima nazvana glutation-S-transferaza (GST) je uključena u neutralizaciju toksina u telu i njihovo rastvaranje u vodi, tako da se mogu izlučivati u urinu. Betalini prisutni u cvekli podstiču GST aktivnosti.

Shiitake pečurke

Fermentabilna vlakna i oligosaharidi prisutni u pečurkama preuzimaju ulogu prebiotika u crevima i doprinose razvoju korisnih bakterija u debelom crevu. To omogućava pravilno varenje i redovno funkcionisanje creva.

Brokoli

Bogat vlaknima, brokoli pomaže u eliminaciji toksina i karcinogena iz tela. Sadrži glukozinolate koji pomažu jetri u proizvodnji enzima za uklanjanje toksina. Takođe je dobar izvor vitamina E, koji je potreban jetri za svoje aktivnosti.

Luk

Flavonoid kvercetin koji je prisutan u luku, pomaže u eliminaciji slobodnih radikala iz tela. Na osnovu studija sprovedenih na Kraljičinom univerzitetu u Belfastu i Vageningenskom poljoprivrednom univerzitetu, nađeno je da luk sadrži između 22,40 mg i 51,82 mg kvercetina na 100 g. Svakodnevno jedenje luka uzrokuje nakupljanje kvercetina u krvi.

Zeleniš

Namirnice, kao što su kelj, zelena salata, spanać, blitva, rukola…, bogati su hlorofilom. On pomaže u funkcionisanju jetre i na taj način neutrališe toksične hemikalije, pesticide i teške metale. Kelj takođe sadrži glukozinolate koji podržavaju sistem za detoksikaciju organizma.

Zasnovano na velikom broju potencijalnih zdravstvenih koristi od ovih detoksifikujućih namirnica, ima smisla to što su, u poslednje vreme, dijete za detoksikaciju ili čišćenje organizma stekle takvu popularnost. Konzumiranje namirnica koje pomažu detoksikaciju organizma, je odličan način da zaštitite jetru od dodatnog tereta toksina.

Izvor: dovemed.com

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!