15.05.19 5 NAJČEŠĆIH GREŠAKA KOD PRAVLJENJA ZDRAVIH SALATA

Kada se spomenu salate, najčešće se pomisli na zdrav obrok, bogat kvalitetnim hranjivim materijama neophodnim za normalno funkcionisanje našeg organizma. Iako se salate često povezuju sa zdravom ishranom, samo jedan sastojak može pretvoriti vašu salatu od niskokaloričnog obroka punog hranljivih sastojaka, u nezdrav visokokalorični obrok bogat masnoćama. Iako izgledaju beznačajno, ove male greške u pravljenju salate mogu imati veliki uticaj na vaše zdravlje.

Prelivi

Nisu svi prelivi za salate dobri ; neki sadrže veliku količinu masti. Međutim, zamena takvih preliva za salatu sa prelivima sa smanjenim količinom masti ili bezmasnim prelivima, može da ukloni višak masti iz vaše ishrane. Odaberite prelive koji sadrže nezasićene masti umesto zasićenih ili trans masti.

Slanina

Slanina je postala popularan dodatak salatama. Uprkos odličnom ukusu, poznato je da slanina može imati negativan uticaj na vaše zdravlje. Na Univerzitetu u Harvardu rađeno je istraživanje koje je pokazalo da obrađeno meso može uzrokovati kardiovaskularne bolesti i određene vrste raka. Zamenite slaninu sa visokoproteinskim sastojcima poput piletine na žaru ili ribe.

Krutoni (zapečeni komadići hleba)

Iako dodavanje krutona daje salati bogatiji ukus, oni su bogati zasićenim masnim kiselinama jer se spremaju na maslacu ili ulju. Izbegavanje ove dodatne količine masnoće i kalorija zamenom za čips od kelja ili pirinčanim rezancima, imaće pozitivan uticaj na vaše zdravlje.

Konzervirano voće:

Budite pažljivi prilikom dodavanja konzerviranog voća salatama. Iako dosta vrsta voća nema tokom cele godine, njih uvek možemo naći u konzerviranom obliku,obično natopljene slatkim sirupima sa dodatim šećerom. Umesto toga, odlučite se za sveže voće koje je trenutno u sezoni.

Višak proteina:

Obratite pažnju na proteine koje dodajete salatama. Izbegavajte dodavanje više od jednog ili dva izvora proteina. Dodavanjem sira salati koja sadrži pileći ili riblji protein dobićete dodatnu količinu kalorija i masti u salati. Nemojte dodavati tvrdo kuvana jaja ako vaša salata već sadrži meso. Dodavanje više povrća, bogatog nutrijentima, kao što su paprika, brokoli, šargarepa, krastavac, luk, spanać ili paradajz mnogo je zdravija opcija.

Sledeći put kada poželite da napravite ili naručite ukusnu salatu, posvetite par minuta da ispitate potencijalne sastojke. Nemojte napraviti grešku u izboru sastojaka, koja će poništiti sve izvanredne zdravstvene beneficije koje možete dobiti od dobre salate.

Izvor: dovemed.com

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!