13.05.19 4 ZDRAVSTVENA UPOZORENJA KOJA MLADJI MUŠKARCI NE BI SMELI DA IGNORIŠU

Izgleda da su mladji muškarci sjajni u izbegavanju doktora. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD, samo je 58,5 procenata muškaraca, uzrasta od 19 do 25 godina, posetilo lekara u poslednjih 12 meseci u poređenju sa 81,3 žena u istog uzrasta. Iako su mladi ljudi skloniji izbegavanju lekara, postoje mnogi simptomi koje nikada ne bi trebalo da zanemaruju. Evo četiri zdravstvena simptoma koja mladići nikada ne bi trebali zanemariti ili ignorisati.

1. Pojava kvržice u testisu

Nacionalni institut za rak u SAD, objavio je da je rak testisa najčešći rak kod muškaraca u starosnom dobu od 15 do 34 godine. Širom sveta, stopa raka testisa se udvostručila u poslednjih 40 godina, što trenutno čini jedan procenat svih vrsta raka. Iako Američko društvo za borbu protiv raka preporučuje pacijentima da razgovaraju sa svojim doktorima o proveravanju raka prostate do 50. godine, sve je više istraživanja koja pokazuju da bi mladji muškarci povremeno trebali da idu na pregled za rak prostate.

2. Mladež na koži uvećava (raste)

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of American Medical Association otkrilo je da mladji muškarci u dobi od 15 do 39 godina čine 40 posto slučajeva malignih melanoma, i više od 60 posto svih smrtnih slučajeva melanoma. Većina karcinoma kože je uzrokovana prevelikim izlaganjem ultraljubičastim sunčevim zracima ali isto tako i ultraljubičastim zracima iz solarijuma.

3. Depresija

Mnogi muškarci izbegavaju pomoć kada se osećaju beznadežno i letargično zato što misle da će ih drugi smatrati slabima. Drugi možda čak i ne shvataju da je depresija klinički problem. Često pokušavaju da se ponašaju “kao pravi muškarci“ i pokušaju da upravljaju mentalnim stresom, najčešće praveći još veću štetu sebi. Ovo su neke od situacija koje najčešće dovode do depresije: loše finansijsko stanje, nesiguran posao, zdravstveni problemi i socijalna izolacija. Nažalost, neki muškarci možda osećaju da je samoubistvo jedini način da se oslobode stresa. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, u Sjedinjenim Državama, samoubistva se dešavaju u proseku svakih 12,8 minuta. Prema izveštajima mnogih zemalja (izuzev Kine i Indije) muškarci pokazuju stopu samoubistva koja je 3 do 7,5 puta veća nego kod žena.

4. Problem sa postizanjem ili održavanjem erekcije (erektilna disfunkcija)

Istraživanja objavljena u Journal of Sexual Medicine ukazuju da je erektilna disfunkcija (ED) češća kod mladjh muškaraca nego što se to ranije mislilo. Prema njihovim istraživanjima erektilna disfunkcija zahvata 26% odraslih muškaraca mlađih od 40 godina. Skoro polovina ovih muškaraca je patila od teške ED. Pored toga, mlađi pacijenti sa ED puše ili koriste narkotike češće od starijih muškaraca sa istim problemom. ED može biti rezultat drugih osnovnih uzroka kao što su psihološki stres, depresija, začepljene arterije, visok krvni pritisak i lekovi.

Redovno vežbanje, kvalitetna ishrana i san, ključni su za održavanje zdravog tela; međutim, i redovni lekarski pregledi su neophodni kako bi se dobila prava slika trenutnog psiho-fizičkog stanja.

Izvor: dovemed.com

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!