2.05.18 10 VISOKOPROTEINSKIH NAMIRNICA KOJE NISU MESO

Predstavljamo vam 10 namirnica koje nisu meso a koje su bogate proteinima. Ove namirnice su odličan izbor ukoliko tražite zamenu za meso ili prosto želite da obogatite vašu ishranu visokohranljivim namirnicama.

1. SEITAN (GLUTEN) – 75g na 100g

Seitan, poznatiji kao pšenični gluten, sastoji se od 75% proteina. To je prilično impresivno, a 100g seitan pruža više od dnevne potrebe za proteinima.

Pored toga seitan sadrži malo soli i ugljenih hidrata a bogat je gvožđem i dobar je izvor kalcijuma. Takođe ima vrlo malo masti, što ga čini odličnim izborom prilikom visokoproteinske ishrane bez holesterola i sa malim sadržajem masti. Gluten često predstavlja odličnu zamenu za meso.

Kao što samo ime kaže, gluten bi trebali da izbegavaju svi koji su alergični na njega kao i oni koji sumnjaju na glutensku alergiju.

2. SOJA – 36g na 100g

Soja ima 19,9% masti, 30,2% ugljenih hidrata i 36,5% proteina. Soja se smatra jako kvalitetnom namirnicom jer proteini soje sadrže sve potrebne esencijalne aminokiseline u dovoljnim količinama. Upravo zato, profil proteina soje je ekvivalentan je visokoproteinskim namirnicama kao što su meso, jaja, mlijeko i drugim namirnicama koje bitno utiču na zdravlje i razvoj ljudi.

Za ljudsku ishranu soja se mora termički (kuvanjem) obraditi da bi se uništili inhibitori tripsina, koji sprečavaju djelovanje probavnih enzima, odnosno, sprječavaju probavu proteina. To može izazvati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme.

3. SOČIVO – 26g na 100g

Sočivo je pored toga što je bogato proteinima ( 26g proteina na 100g sočiva) bogato i vlaknima kao i mineralima, pogotovo gvožđem, magnezijumom i kalijumom. Ono takođe ima veoma malo masti i soli.

Kuvano sočivo ima malo manje proteina pa tako na 100g kuvanog sočiva dođe oko 9g proteina. Iako nećete jesti sočivo u tolikoj količino bilo bi veoma korisno kada bi ga uvrstili u svoju ishranu.

4. KIKIRIKI – 26g na 100g

Kikiriki je izuzetno bogat mnogim esencijalnim nutrijentima: proteinima, kvalitetnim mastima, mineralima i vitaminima. 100 grama kikirikija ima oko 570 kalorija. U tih 100 grama ima oko 26 grama proteina, što je u odnosu na ostale orašaste plodove veća količina od ostalih. Kao i svo orašasto voće, kikiriki je cenjen zbog svojih masnoća, čega na 100 grama ima oko 49 grama. Pola od ukupnih masti su monozasićene (24 – 25 grama), a polinezasićenih masti ima oko 15 grama.

Kikiriki je bogat i kalijumom, magnezijumom, fosforom, kalcijumom, bakrom i natrijumom.

5. CRNI PASULJ – 21g na 100g

Crni pasulj je odličan izvor proteina.

Crni pasulj se često preporučuje osobama sa dijabetesom jer pomaže u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi. On polako prolazi kroz digestivni trakt pružajući osećaj sitosti kroz duži vremenski period. Crni pasulj takođe pomaže digestivnom traktu zbog visokog sadržaja vlakana i proteina.

Crni pasulj je odličan izbor ukoliko želite da smršate zbog niskog sadržaja masti i velike količine vlakana i proteina.

6. BADEM – 21g na 100g

100 grama badema sadrži 22 grama ugljenih hidrata, 21 gram proteina i 50 grama masti. Iz ovog možete da pretpostavite da mu je i kalorijska vrednost veća u odnosu na mnoge druge namirnice. 100 grama badema ima 579 kalorija. Sadrži 12 grama dijetalnih vlakana, što je 49 % potrebne dnevne količine vlakana. Kako može ovako kalorična namirnica da bude toliko dobra, posebno za one koji žele da gube višak kilograma? Odgovor vam leži, upravo, u kvalitetnom nutritivnom profilu ovog voća, čime je badem izgradio svoj autoritet u svetu nutricionizma.

7. SUNCOKRET – 21g na 100g

Šaka semenki suncokreta (oljuštenog) je prepuna proteina, vlakana i zdravih nezasićenih masti, koje će vas držati sitim satima.Osim toga, one imaju brojne zdravstvene benefite, uključujući, pre svega, sniženi holesterol. Samo budite obazrivi kada je u pitanju količina, jer je lako upasti u zamku i pojesti više nego što bi trebalo.

8. TEMPEH – 19g na 100g

Tradicionalni proizvod soje – tempeh – nastaje kontrolisanom fermentacijom. U 100 g tempeha nalazi se 18,5 g proteina, što je 37% preporučenog dnevnog unosa za odrasle, kažu nutricionisti. Tempeh je bogat zdravim mastima, vitaminom B, sadrži kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, cink i bakar, i bogat je biljnim vlaknima, što je odlično za varenje.

9. KINOA – 14g na 100g

Seme kinoe ima toliko bogat nutritivni profil da je prava šteta ne uvrstiti je u našu ishranu. Sadrži kompletan proteinski profil svih esencijalnih aminokiselina. Na 100 grama kinoe ima, čak 14 grama proteina. Savršen je izbor za vegeterijance koji zbog svog ograničenog izbora hrane imaju problema sa unosom proteina.

10. JAJA – 13g na 100g

Jaja spadaju u red vrlo cenjenih namirnica, kako zbog hranljive tako i zbog zaštitne vrednosti svojih sastojaka. Kao i u svakom jajetu, pa tako i u kokošijem nalaze se gotovo sve važnije mineralne materije, a u žumancetu se nalaze vitamini A, D, B i E. Ljudski organizam vrlo dobro iskorištava te materije iz jajeta. U njihov sastav ulaze 10 esencijalnih aminokiselina koje su potrebne da bi ljudski organizam funkcionisao, a koje ne može sam sintetisati.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!