29.11.19 10 NAMIRNICA ZA ZDRAVU JETRU

Jetra je odgovorna za razgradnju ugljenih hidrata, stvaranje glukoze i detoksikaciju tela. Takođe skladišti hranljive materije i stvara žuč, koja je neophodna za pravilno varenje i apsorpciju hranljivih materija u hrani. Postoji veliki broj namirnica i napitaka koje čovek može da konzumira kako bi zaštitio jetru.

Zdravlje jetre je od vitalnog značaja za opšte zdravlje. Disfunkcija jetre može dovesti do poremećaja metabolizma i čak dijabetesa tipa 2. Iako je možda nemoguće upravljati svim faktorima rizika, konzumiranje određene hrane i pića može pomoći u poboljšanju zdravlja jetre. U ovom tekstu ćemo predstaviti možda najbolju hranu za zdravlje jetre, i neke namirnice koje treba izbegavati ukoliko želite da sačuvate vašu jetru.

1. KAFA

Studija iz 2013. godine koja je objavljena u časopisu “Liver International” sugeriše da preko 50 odsto ljudi u Sjedinjenim Državama dnevno konzumira kafu i da se po rezultatima istraživanja kafa pokazala kao dobra za jetru, posebno jer štiti od problema poput bolesti masne jetre. U ovoj studiji se takođe navodi da dnevni unos kafe može pomoći smanjenju rizika od hroničnih oboljenja jetre. Takođe može zaštititi jetru od štetnih stanja, kao što je rak jetre.

Studija iz 2014. koja se pojavljuje u časopisu “Journal of Clinical Gastroenterology” pokazuje da su zaštitni efekti kafe posledica toga kako kafa utiče na jetrene enzime. Izgleda da kafa smanjuje nakupljanje masti u jetri. Takođe povećava zaštitne antioksidante u jetri. Jedinjenja u kafi takođe pomažu jetrenim enzimima da oslobode telo supstanci koje izazivaju rak.

2. OVSENA KAŠA (ZOBENA KAŠA)

Konzumiranje ovsene kaše je jednostavan način dodavanja biljnih vlakana u ishranu. Vlakna su važno sredstvo za probavu, a specifična vlakna u ovasu mogu biti od posebne pomoći u jetri. Ovas i ovsena kaša su bogati jedinjenjima koja se nazivaju beta-glukani.

Kao što je istraživanje iz 2017. godine objavilo u Međunarodnom časopisu “Molecular Sciences”, beta-glukani su biološki veoma aktivni u organizmu. Pomažu u modulaciji imunološkog sistema i borbi protiv upale, a mogu biti posebno korisni u borbi protiv dijabetesa i gojaznosti. U pregledu se takođe navodi da se čini da beta-glukani iz ovasa pomažu da se smanji količina masti koja se skladišti u jetri, što takođe može pomoći u zaštiti jetre. Međutim, potrebno je više kliničkih studija da bi se ovo potvrdilo. Ljudi koji žele dodati ovas ili ovsene pahuljice svojoj ishrani trebali bi kupovati celo zrno, a ne prerađene ovsene pahuljice.

3. ZELENI ČAJ

Studija iz 2015. u časopisu “World Journal of Gastroenterology” napominje da zeleni čaj može pomoći u smanjenju ukupnog sadržaja masti, borbi protiv oksidativnog stresa i smanjenju drugih znakova bezalkoholne bolesti masne jetre. Važno je napomenuti da je čaj bolji od ekstrakta, jer neki ekstrakti mogu oštetiti jetru, a ne lečiti je. Studija napominje da još uvek nema posebnih preporuka da osobe, koje boluju od sindroma masne jetre, konzumiraju čaj ili ekstrakte čaja, ali veza zelenog čaja sa zdravljem jetre je obećavajuća.

4. BELI LUK

Dodavanje belog luka u ishranu takođe može pomoći poboljšanju zdravlja jetre. Studija iz 2016. godine koja se pojavljuje u časopisu “Advanced Biomedical Research” konstatuje da konzumiranje belog luka smanjuje telesnu težinu i sadržaj masti kod osoba sa masnom jetrom, bez promene mišićne mase. To je korisno, jer prekomerna težina ili gojaznost doprinose oboljenju od masne jetre.

5. BOBIČASTO VOĆE

Bobičasto voće, poput borovnica, kupina, malina, ribizla i brusnica, sadrži antioksidante koji se nazivaju polifenoli, a koji mogu pomoći u zaštiti jetre od oštećenja. Kao što istraživanje u časopisu “World Journal of Gastroenterology” navodi, redovno jedenje bobičastog voća, takođe može pomoći u stimulaciji imunog sistema.

6. GROŽĐE

Studija koja je predstavljena u “World Journal of Gastroenterology” izveštava da su grožđe, sok od grožđa i semenke grožđa bogati antioksidansima koji mogu pomoći jetri smanjujući upalu i tako sprečiti oštećenje jetre. Jesti celo, grožđe sa semenkama je jednostavan način dodavanja ovih jedinjenja u ishranu.

7. GREJPFRUT

Istraživanje objavljeno u “World Journal of Gastroenterology” takođe navodi grejpfrut kao korisnu hranu. Grejp sadrži dva osnovna antioksidansa: naringin i naringenin. Oni mogu pomoći u zaštiti jetre od oštećenja, smanjujući upalu i tako zaštititi ćelije jetre. Ova jedinjenja takođe mogu da smanje nakupljanje masti u jetri i povećaju enzime koji sagorevaju masti. Ovo može učiniti grejpfrut korisnim alatom u borbi protiv bolesti masne jetre.

8. MASNA RIBA

Kao što istraživanje pokazuje u “World Journal of Gastroenterology”, konzumiranje masne ribe i dodataka ribljeg ulja može pomoći u smanjenju pojave bolesti jetre kao što je masna jetra. Masna riba bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje su dobre masti koje pomažu u smanjenju upale. Ove masti mogu biti posebno korisne za jetru, jer izgleda da sprečavaju nakupljanje viška masti i održavaju nivo enzima u jetri. Studija preporučuje jedenje masne ribe dva ili više puta svake nedelje.

9. ORAŠASTI PLODOVI

Ista studija kaže da je jedenje orašastih plodova još jedan jednostavan način očuvanja jetre zdrave i zaštite od masne jetre. Orašasti plodovi sadrže nezasićene masne kiseline, vitamin E i antioksidante. Ova jedinjenja mogu da pomognu u sprečavanju masne jetre, kao i da smanje upale i oksidativni stres.

Jedenje šake orašastih plodova, poput oraha ili badema, svaki dan, može pomoći u održavanju zdrave jetre. Međutim, ni orašaste plodove ne treba jesti previše, jer su bogati i kalorijama.

10. MASLINOVO ULJE

Jedenje previše masti nije dobro za jetru, ali neke masti mogu pomoći. Prema istraživanju objavljenom u “World Journal of Gastroenterology”, dodavanje maslinovog ulja u ishrani može pomoći smanjenju oksidativnog stresa i poboljšanju rada jetre. To je zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina u ulju.

OSTALE NAMIRNICE KOJE SU DOBRE ZA JETRU

Postoji veliki broj drugih namirnica koje takođe, deluju blagotvorno na jetru. Tu se pre svega misli na: avokado, banane, ječam, sok od cvekle i repe, brokoli, integralni pirinač, šargarepu, šipak, zelenu salatu, kelj, limun, papaju, lubenicu…

Sve ove namirnice bi trebali unositi kao deo raznovrsne i uravnotežene ishrane.

HRANA KOJU TREBA IZBEGAVATI

Generalno, pronalaženje ravnoteže u ishrani održaće jetru zdravom. Međutim, postoje i neke vrste namirnica i jela koje jetra teže prerađuje. Ovo uključuje sledeće:

Masna hrana: Ovde se pre svega misli na prženu hranu, brzu hranu i hranu za poneti iz mnogih restorana. Upakovane grickalice i čips takođe mogu imati iznenađujuće puno masti.
Skrobna hrana: Tu se misli na hleb, testeninu, kolače i peciva.
Šećer: Smanjivanje šećera i slatkih namirnica poput pekarskih proizvoda i slatkiša može pomoći u smanjenju stresa za jetru.
So: Jednostavno smanjenje unosa soli uključuje izbegavanje mesnih prerađevina i i smanjivanje ili izbegavanje slanog mesa i slanine.
Alkohol: Svako ko želi da sačuva svoju jetru trebao bi razmisliti o smanjenju unosa alkohola ili njegovom potpuno izbacivanju.

Pogledajte ovde i koje lekovito bilje se koristi za obnovu jetre!

Izvor: medicalnewstoday.com

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!