Priprema: Uzmite šipku i stanite u uspravan stojeći stav, šipka je u ispruženim rukama naslonjena na prednju stranu natkolenice.

Izvođenje vežbe: Blago se savijte u zglobovima kukova i kolena i zatim se što eksplozivnije opružite u skočnim zgobovima, zglobovima kolena i kukova istovremeno podižući i šireći laktove, povucite šipku prema gore.Kada šipka dođe u visinu donjeg dela grudi, podvucite se pod nju savijajući se u zglobovima kukova i kolena i rotirajući laktove i zglobove šake prema dole. Nabacite šipku iznad gornjeg dela grudi preko mišića ramena u tkz. „udubljenje za šipku“ (šipka se nalazi iznad jama ključnih kostiju). Potisnite šipku iznad glave, zatim je spustite na gornji deo leđa i uradite čučanj. Obrnutim redosledom se vratite u početni položaj. Leđa su tokom cele vežbe prava pogled je malo iznad horizontale ili prema gore.

Mišići: m. Quadriceps femoris (vastus lateralis, rectus femoris, vastus intermedius, vastus medialis), m. Gluteus maximus, m. Gluteus medius, m. Deltoideus (pars anterior), m. Triceps brachii, m. Pectoralis major(pars clavicularis), m. Trapezius, m. Adductor magnus, m. Soleus, m. Erector spinae, m. Gastrocnemius…

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!