Priprema: Priđite stalku za čučanj (šipka bi trebalo da se nalazi u visini gornjeg dela grudi), nathvatom uhvatite šipku šire od širine ramena, podvucite se pod šipku i postavite je na gornji deo leđa (na m. Trapezius). Podignite šipku sa stalka i zakoračite par koraka unazad na dovoljno odstojanje za bezbedno izvođenje vežbe.

Izvođenje vežbe: Iskoračite nazad jednom nogom savijajući nogu na kojoj stojite. Spustite stopalo noge kojom ste zakoračili iza sebe i spustite telo dole savijajući koleno i kuk noge koja je napred sve dok kolenom noge kojom ste zakoračili ne dodirnete pod. Vratite se u početni položaj i ponovite vežbu drugom nogom.

Mišići: m. Quadriceps femoris (vastus lateralis, rectus femoris, vastus intermedius, vastus medialis), m. Gluteus maximus, m. Gluteus medius, m. Biceps femoris, m. Semimembranosus, m. Semitendinosus, m. Adductor magnus, m. Soleus, m. Erector spinae…

Napomena: Tokom vežbe držite gornji deo tela što više uspravno. Koleno noge koja je napred treba da je u istom pravcu kao i stopalo iste noge. Duži iskorak više “pogađa” gluteus dok kraći iskorak više “pogađa” kvadriceps.

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!