Health Club Logo

KRIOTERAPIJA I NJENA PRIMENA KOD POVREDA

Krioterapija je vrsta termoterapije koja deluje na organizam lokalnim ili opštim rashlađenjem.


ŠTA JE KRIOTERAPIJA?

Krioterapija je vrsta termoterapije koja deluje na organizam lokalnim ili opštim rashlađenjem. Potkožno masno tkivo predstavlja izolaciju koja smanjuje rashlađenje tkiva u dubini. Za hlađenje najčešće koristimo led ili ledenu vodu. Krioterapija izaziva vazokonstrikciju krvnih sudova tako što stimuliše receptore za hladnoću koji se nalaze u koži. Posle 10 minuta rashlađivanja dolazi do vazodilatacije koja je uzrokovana hladnoćom a zatim ponovo sledi vazokonstrikcija. Vazodilatacija je zaštitna reakcija organizma na potencionalno oštećenje tkiva. Glavni efekat rashlađivanja jeste smanjenje metabolizma tkiva.

ULOGA KRIOTERAPIJE:

 • smanjuje bol
 • smanjuje mišićni spazam
 • deluje na receptore
 • deluje na nervna vlakna.

Rashlađivanje organizma smanjuje mišićnu snagu ali kratkotrajna krioprocedura povećava izometričku snagu mišića.

Krioterapija se često koristi u lečenju akutnih povreda jer smanjuje razvoj otoka i zapaljenja smanjujući oslobadjanje supstanci koje indukuju bol. Hladjenjem se smanjuje spazam mišića i mišićni spasticitet. Krioterapija dovodi do vazokonstrikcije i samim tim:

 • usporava cirkulaciju,
 • smanjuje se krvarenje
 • sprečava razvoj hematoma i otoka.

Kratkotrajna kriomasaža poboljšava mišićnu kontrakciju pa se upotrebljava kao uvod u kineziterapiju. Prekomerno rashlađivanje i aplikacija leda izaziva mišićnu slabost. Krioterapija smanjuje toplotu u tkivima i usporava hemijske reakcije u organizmu.

VRSTE KRIOTERAPIJE:

Kriomasaža – Mašaža odredjenog dela tela ledom. Aplikacija traje od 3 do 5 minuta, nakon pauze nekoliko minuta procedura se ponovi. Koristi se za smanjenje bola.

Pakovanja ledom – Obavijanje dela tela ledom i direktna aplikacija na kožu. Procedura traje oko 20 min.

Sprejevi – se nanose na kožu sa rastojanja od 20 do 30 cm u kratkim serijama od po nekoliko sekundi. Postiže se brzo lokalno rashladjenje.

Lokalna i opšta imerzija – deo tela ili celo telo se stavlja u kadu sa ledenom vodom. Temperatura vode je od oko 15 do 18 stepeni celzijusovih.

Ledene komprese – Indikacije: artroze, reumatoidni artritis, periartritis, epikondilitis, cervikalni i lumbalni sindrom, neuralgije, fibromialgije, povrede tetiva i mišića, mišićni spazam, distorzije, kontuzije, luksacije, prelomi, postraumatska stanja, itd. Kontraindikacije: otvorene rane, arterioskleroza, Reinoov sindrom, itd.

ZAŠTO KRIOTERAPIJA?

Krioterapija je specifična zato što se koristi u lečenju svežih aktivnih povreda. Posledica ove vrste terapije je hladjenje tkiva što dovodi do vazokonstrikcije i usporavanja cirkulacije, pa na taj način se smanjuje krvarenje i sprečava razvoj otoka i hematoma u povredjenoj regiji. Krioterapija postiže antiedematozni, antizapaljenski i analgeticki efekat.

PRIMENA KRIOTERAPIJE

Krioterapija se koristi kod:

 • kod svih vrsta povreda mišića i tetiva,
 • uganuća zglobova, udaraca,
 • sportskih povreda,
 • preloma,
 • reumatskih oboljenja,
 • povreda ligamenata i otoka,
 • postraumatskih stanja,
 • artroza i artritisa

Izvor: drgaletic.rs


20.04.2018.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram