3.09.12 Genska terapija – doping budućnosti

Poslednjih nekoliko godina sve su glasniji stručnjaci koji upozoravaju da će sa sve većim razvojem genske terapije i sportisti početi koristiti tu metodu, ali ne u svrhu izlečenja neke bolesti ili poremećaja, što je u stvari njena glavna namena, nego za povećanje svojih fizičkih sposobnosti do neslućenih razmera.

Dok većina istraživača pokušava tehnologijom manipulacije gena doći do epohalnog sredstva za izlečenje najtežih bolesti poput raka, neki su se od njih orijentisali na proučavanje miostatin gena, za koji se predpostavlja da poseduje veoma važnu ulogu pri regulaciji mišićne hipertofije i povećanja snage.

Nedavni eksperimenti na labaratorijskim pacovima svojim rezultatima uveliko ohrabruju te naučnike, koji se nadaju da će u budućnosti uspeti stvoriti novu generaciju super-sportista naoružanim nadmoćnim genima.

Ako je vrhunski sport danas na svom moralnom izdisaju, genski doping će mu jednog dana sasvim sigurno i definitivno zadati smrtonosni udarac. Razlika između onih sportista koji imaju na raspolaganju ogromna finansijska sredstva i sve moguće naučne resurse te onih koji to nemaju, biće mnogo veća nego što je to sada.

Anabolike i ostala nedozvoljena farmakološka sredstva još uvek mogu manje-više svi nabaviti, no primena genske terapije, posebno u prvo vreme, biće na raspolaganju samo odabranima.

Izdvojeni tekstovi

  • Krvni doping

    Poznato je da u sportovima izdržljivosti, kao što je trčanje na duge staze, biciklizam, veslanje itd… krajnji rezultat u velikoj meri zavisi o tzv. aerobnom kapacitetu, odnosno sposobnosti tela da u što većoj meri koristi kiseonik za proizvodnju energije…

    Continue reading →

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!

Saveti

Nudimo Vam niz korisnih i praktičnih saveta vezanih za trening u nadi da ćemo Vam na taj način pomoći da unapredite i poboljšate rezultate Vašeg vežbanja.