Health Club Logo

Faktori koji utiču na prirodno lučenje testosterona

Pošto je značaj testosterona za naše zdravlje, a naročito za naše fizičke sposobnosti ogroman, neophodno je da znamo koji su to faktori koji regulišu njegovo prirodno lučenje…


Kao što znamo, endokrini sistem je vrlo osetljiv te reaguje na veliki broj najrazličitijih stimulansa koji dolaze iznutra ili spolja, smanjenom ili povećanom proizvodnjom pojedinih hormona. Lučenje testosterona pri tome nije nikakav izuzetak te naš stil življenja kao i aktivnosti kojima se bavimo uveliko određuju proizvodnju tog hormona.

Pošto je značaj testosterona za naše zdravlje, a naročito za naše fizičke sposobnosti ogroman, neophodno je da znamo koji su to faktori koji regulišu njegovo prirodno lučenje. Na taj način ćemo biti u stanju načiniti promene koje će ići u prilog maksimalnoj proizvodnji testosterona.

Uzimajući u obzir koliko velike mogu biti svakodnevne fluktuacije u količini androgena koje proizvedu testisi, očigledno je koliko mnogo možemo profitirati ako ciljanim ponašanjem stvorimo uslove za njihovo maksimalno lučenje.

Trening podiže nivo testosterona

Trening, odnosno vežbanje pokazalo je vrlo moćan uticaj na prirodni nivo testosterona u krvi. Pri tome različite vrste aktivnosti različito deluju na lučenje androgena. Uopšteno, intezivan trening manjeg obima deluje vrlo povoljno povećavajući nivo testosterona u krvi za vreme i posle vežbanja čak do 70%.

Na žalost, nakon takvog povišenja, u periodu od jednog ili dva dana dolazi do pada nivoa ispod uobičajenog, no to se ipak relativno brzo vraća u normalu. Iz toga i proizilazi pravilo kako ne smemo kombinovati dva ili više jakih treninga uzastopno, nego ili trenirati lakše ili napraviti potpunu pauzu pre ponovnog maksimalnog napora.

Bodybuilding podiže dok sportovi izdržljivosti smanjuju nivo testosterona

Između raznih tipova intezivnih treninga poput sprinta, dizanja tegova itd… bodybuilding ipak uzrokuje najveće povećanje nivoa slobodnog testosterona u krvi.

Nasuprot tome, u sportovima izdržljivosti gde preovladava veliki obim rada niskog inteziteta (trčanje, biciklizam, aerobik itd.), sportisti izgleda da pate od hronično smanjenog nivoa vlastitih androgena. Razlog tome je verovatno prilično velika količina kortizola kojeg za vreme dugotrajnih napora luči njihovo telo.

Dakle preporuka je da trening, kada je to god moguće, traje što kraće i bude što intezivniji.

Stres najveći „ubica“ testosterona

Nauka je odavno pokazala kakve veliki fluktuacije u funkcionisanju endokrinog sistema mogu izazvati različite emocije i misli. Stres i zabrinutost pri tome su se pokazali kao najveće „ubice“ testosterona.

Psihološki i fizički stres podjednako uzrokuju lučenje kortikotropin-oslobađajućeg hormona koji zatim podstiče nagomilavanje kortizola. Veći nivo kortizola – manji nivo testosterona, vrlo jednostavna formula.

Postoje mnoge situacije i stanja u kojima je dokazan hroničan manjak testosterona,. Osobe koje pate od depresije gotovo po pravilu imaju 40%, a oni sa hroničnim glavoboljama, čak 50% manji nivo testosterona od uobičajenih vrednosti.

Seksualna aktivnost značajno podiže nivo testosterona

Osim pozitivnih emocija i misli, ništa ne podiže prirodan nivo testosterona kao seksualna aktivnost, odnosno erotsko uzbuđenje. Precizna ispitivanja tokom brojnih studija pokazala su značajna povišenja nivoa testosterona za vreme polnog odnosa, masturbacije ili gledanja erotskog odnosno pornografskog filma.

Alkohol nanosi ogromne štete vlastitoj proizvodnji testosterona

Sledeća stvar koja vrlo negativno utiče na vlastitu proizvodnju androgena, a da mnogi nisu uopšte svesni, jeste pijenje alkohola. I nije samo hronično napijanje to koje nanosi ogromnu štetu. Posle samo jednog pijančenja potrebno je više od 24 sata da se nivo testosterona vrati u normalu.

Mnogi se pitaju otkud onda pojačano seksualno uzbuđenje pod uticajem alkohola. Odgovor je vrlo jednostavan. Zbog značajno smanjenog testosterona, telo pokušava vratiti hormonalnu ravnotežu i hipofiza počinje lučiti velike količine lutenizirajućeg hormona koji je glavni „krivac“ za seksualno uzbuđenje. Uprkos velikom nivou LH-a, Leydigove ćelije u testisima ne proizvode testosteron sve dok u krvi cirkuliše i alkohol.

Osim alkohola , na proizvodnju vlastitog testosterona izrazito negativno utiče i uzimanje aspirina, pušenje marihuane te uživanje u raznim opijatima.

Ishrana siromašna mastima negativno utiče na testosteron

Način na koji se hranimo takođe može mnogo uticati na vlastitu proizvodnju testosterona. Ako se setimo činjenice da svi steroidni hormoni, pa i sam testosteron, kao bazu iz koje nastaju koriste holesterol, logički možemo zaključiti da hrana siromašna mastima, naročito onim zasićenim, izrazito negativno utiče na nivo androgena u krvi.

Osim što su to brojna istraživanja nesumnjivo potvrdila, sportisti koji drže dijetu s minimalnim unosom masti, vrlo brzo osete veliki pad nivoa androgena.

Isto tako vegetarijanci, posebno oni strogi, u proseku imaju značajno niži nivo testosterona nego oni muškarci koji redovno jedu meso. Iako to ne znači preporuku da se jede masna hrana i što više mesa kako bismo podstakli proizvodnju androgena, smatra se da ipak treba naći neki optimum. Fanatične besmasne dijete pre vode u bolest nego u neku dobrobit!

(Izvor: „Doručak šampiona”, Goran Tepšić i Charlie Francis)


13.08.2012.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram