9.11.12 10 vežbi za savršene noge i zadnjicu

Predstavljamo vam 10 vežbi sa sopstvenom težinom koje imaju za cilj zatezanje mišića nogu i zadnjice. Ove vežbe su veoma jednostavne za izvođenje i zahtevaju minimum opreme tako da ih bez problema možete raditi kod svoje kuće bez potrebe za odlaskom u teretanu.

10. Podizanje karlice
Vežba koja prvenstveno pogađa mišiće zadnje lože buta i gluteus. Pored toga u ovu vežbu su uključeni i trbušni mišići kao i mišići donjeg dela leđa.

9. Sumo čučanj

Vežba u kojoj najviše rade mišići unutrašnje strane butine ali isto tako i ostali mišići nogu. Vežba je dobila naziv sumo čučanj zbog završnog položaja koji podseća na položaj koji zauzimaju sumo rvači pred početak meča.

8. Podizanje noge ležeći na boku
Vežba koja je fokusirana na mišiće spoljašnjeg dela butine.

7. Zanoženja sa kolena

Vežba u kojoj se aktivira gluteus i mišići zadnje lože buta. Postoji veliki broj varijacija ove vežbe.

6. Iskoraci
Vežba u čijem izvođenju učestvuju gotovo svi mišići nogu i zbog toga spada u najpopularnije vežbe za noge i zadnjicu.

5. Privlačenje fitnes lopte
Odlična vežba za mišiće zadnje lože buta i gluteus ali isto tako i za mišiće donjeg dela leđa i trbušne mišiće.

4. Penjanje na klupu
Vežba koja pored snage mišića nogu zahteva i dobru ravnotežu i kordinaciju pokreta. U ovoj vežbi veoma su aktivni, pored mišića natkolenice, i mišići potkolenice.

3. Skokovi u iskoraku
Veoma zahtevna vežba sa aspekta snage mišića nogu, pa se zbog toga ne preporučuje početnicima i vežbačima koji ne poseduju zadovoljavajuću snagu mišića nogu. Početnici bi u početku trebali da rade obične iskorake.

2. Bugarski čučanj
Vežba koja podjednako pogađa mišiće prednje i zadnje lože buta kao i gluteus. Ova vežba je namenjena naprednijim vežbačima.

1. Čučanj
Čučanj bi trebao da bude nezaobilazna vežba u svakom ozbiljnijem treningu nogu. Vežba koja je sa razlogom postala najpopularnija vežba za zatezanje mišića nogu i zadnjice. Veoma je jednostavna, zahteva minimum prostora i za njeno izvođenje nije potrebna nikakva oprema.

Pogledajte i 10 vežbi sa tegovima za savršene noge i zadnjicu

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!

Saveti

Nudimo Vam niz korisnih i praktičnih saveta vezanih za trening u nadi da ćemo Vam na taj način pomoći da unapredite i poboljšate rezultate Vašeg vežbanja.