20.08.12 Bandažeri za ručne zglobove

Bandažeri za ručne zglobove su sastavni deo opreme svakog i malo ozbiljnijeg dizača tegova. Oni služe kao podrška zglobovima ručja (spoj podlaktice i šake) prilikom podizanja velikih težina.

Kada se koriste?

Bandaže za ručne zglobove se koriste samo prilikom podizanja kilaža većih od 80% od vašeg maksimuma. U suprotnom, ukoliko bi često koristili bandaže, čak i pri radu sa manjim kilažama, mišići podlaktice se ne bi dovoljno razvijali a takođe to bi štetno delovalo i na čvrstinu hvata.

Bandaže za ručne zglobove se najčešće koriste u powerliftingu (bench press, čučanj, mrtvo dizanje), kao i prilikom izvođenja olimpijskih disciplina (trzaja i nabačaja sa izbačajem), pored toga koriste se i kod raznih potisaka iznad glave i u mnogim vežbama gde postoji veliko opterećenje na zglobove ručja.

Kako se koriste bandaže za ručne zglobove?

Bandažeri se motaju oko ručnih zglobova dovoljno čvsto da ograniče i osiguraju pokrete u ovim zglobovima, a opet ne treba ih ni previše stezati kako ne bi u potpunosti zaustavili cirkulaciju krvi u tom delu ruke.

Kako bi omogućili nesmetanu cirkulaciju krvi u rukama, bandažeri moraju da se olabave nakon svake završene serije, i onda se ponovo zatežu neposredno pred novu seriju podizanja.

Izdvojeni tekstovi

  • Pulsmetar

    Pulsmetar je uređaj koji, pomoću senzora postavljenih na zid grudnog koša, beleži srčanu frenkvencu telemetrijski, na satu koji je postavljen na ručni zglob. Podaci mogu da se memorišu…

    Continue reading →

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!

Oprema i rekviziti

Oprema i rekviziti za vežbanje su sastavni deo kvalitetnog treninga pa ćemo iz tog razloga pokušati da Vam pomognemo u odabiru najboljeg od istih za Vaše vežbanje.