13.09.12 Yohimbe (Yohimbin hidrohlorid)

Yohimbe

predstavlja aktivnu supstancu dobijenu iz kore afričkog drveta Pausinystalia yohimbe. Brojna afrička plemena već vekovima koriste yohimbe kao prirodni afrodizijak, stimulans i tonik.

Proseksualno delovanje yohimbina

Službena medicina je takođe odavno shvatila da proseksualna delovanja koja yohimbe ostvaruje mogu znatno pomoći pri lečenju organski uzrokovane impotencije. Iz tog razloga su i farmaceutske kuće razvile preparat u obliku yohimbin hidrohlorida koji je najčešće prvo sredstvo koje urolozi prepisuju u borbi protiv impotencije. Ovo sredstvo i muškarcima i ženama pojačava libido i polni užitak.

Uloga yohimbina u u sagorevanju masti

Osim proseksualnih delovanja yohimbe poboljšava opšte raspoloženje i smanjuje osećaj potištenosti te, sprečava telesne mehanizme koji omogućuju nagomilavanje masnih naslaga.

Po svom delovanju yohimbin spada u grupu blokatora alfa-2 adrenergičkih receptora koji predstavljaju deo simpatičkog nervnog sistema. Blokiranjem tih receptora yohimbe podstiče oslobađanje i sagorevanje masnih kiselina iz potkožnih depoa.

Istovremeno proširuje promer krvnih žila ostvarujući stimulativno delovanje u donjem delu trupa, posebno u spinalnim ganglijama. Upravo ovo poslednje te povećana količina neurotransmitera norepinefrina ostvaruje prethodno spomenuta afrodizijačka delovanja u smislu pojačanog dotoka krvi u polne organe. Kod muškaraca se to ogleda u većoj sposobnosti postizanja i održavanja kvalitetne erekcije te povećanim volumenom ejakulata, a kod žena u većoj želji, kao i taktilnoj osetljivosti polnih organa. U oba pola je doživljavanje orgazma u znatnoj meri intezivirano.

Primena Yohimbin-a u sportu

Sportisti uglavnom uzimaju yohimbe u cilju lakšeg sagorevanja masnih naslaga iako mnogi tvrde da im kroz povećanu energiju omogućava i intezivnije te duže treninge. Drugi nasuprot tome tvrde da za to postoje mnogo bolji i učinkovitiji preparati od yohimbea.

Doziranje yohimbea

Između mnogih biljnih mešavina yohimbea vrlo različitog kvaliteta najpouzdanija je, ipak, upotreba farmaceutski čistog i odobrenog yohimbin hidrohlorida u tabletama. Isto tako, mnogo se koriste i razne kreme sa yohimbinom koje vrlo uspešno podstiču sagorevanje masti na „tvrdoglavim“ regijama tela.

Tablete se uzimaju u dozi od 5-7 mg tri puta dnevno.

Potrebno je najmanje dve do četiri nedelje upotrebe da bismo primetili značajne rezultate.

Izdvojeni tekstovi

 • Protein

  Proteini su organske materije koje čine 18-20% našeg tela.
  Nalaze se u krvi, mišićima, koži, kostima, i stalno se razgrađuju i ponovo sintetišu…

  Continue reading →

 • L-karnitin

  L-karnitin* je derivat aminokiselina koji naš organizam može sintetizovati iz aminokiselina lizina i metionina. Međutim, može se uneti i hranom…

  Continue reading →

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!

Dodaci ishrani

Preparati koji imaju za cilj da nadoknade nedostatak ili manjak unosa određenih elemenata ishrane kao i da zadovolje pojačanu potrebu za istim.