13.09.12 Yohimbe (Yohimbin hidrohlorid)

Yohimbe

predstavlja aktivnu supstancu dobijenu iz kore afričkog drveta Pausinystalia yohimbe. Brojna afrička plemena već vekovima koriste yohimbe kao prirodni afrodizijak, stimulans i tonik.

Proseksualno delovanje yohimbina

Službena medicina je takođe odavno shvatila da proseksualna delovanja koja yohimbe ostvaruje mogu znatno pomoći pri lečenju organski uzrokovane impotencije. Iz tog razloga su i farmaceutske kuće razvile preparat u obliku yohimbin hidrohlorida koji je najčešće prvo sredstvo koje urolozi prepisuju u borbi protiv impotencije. Ovo sredstvo i muškarcima i ženama pojačava libido i polni užitak.

Uloga yohimbina u u sagorevanju masti

Osim proseksualnih delovanja yohimbe poboljšava opšte raspoloženje i smanjuje osećaj potištenosti te, sprečava telesne mehanizme koji omogućuju nagomilavanje masnih naslaga.

Po svom delovanju yohimbin spada u grupu blokatora alfa-2 adrenergičkih receptora koji predstavljaju deo simpatičkog nervnog sistema. Blokiranjem tih receptora yohimbe podstiče oslobađanje i sagorevanje masnih kiselina iz potkožnih depoa.

Istovremeno proširuje promer krvnih žila ostvarujući stimulativno delovanje u donjem delu trupa, posebno u spinalnim ganglijama. Upravo ovo poslednje te povećana količina neurotransmitera norepinefrina ostvaruje prethodno spomenuta afrodizijačka delovanja u smislu pojačanog dotoka krvi u polne organe. Kod muškaraca se to ogleda u većoj sposobnosti postizanja i održavanja kvalitetne erekcije te povećanim volumenom ejakulata, a kod žena u većoj želji, kao i taktilnoj osetljivosti polnih organa. U oba pola je doživljavanje orgazma u znatnoj meri intezivirano.

Primena Yohimbin-a u sportu

Sportisti uglavnom uzimaju yohimbe u cilju lakšeg sagorevanja masnih naslaga iako mnogi tvrde da im kroz povećanu energiju omogućava i intezivnije te duže treninge. Drugi nasuprot tome tvrde da za to postoje mnogo bolji i učinkovitiji preparati od yohimbea.

Doziranje yohimbea

Između mnogih biljnih mešavina yohimbea vrlo različitog kvaliteta najpouzdanija je, ipak, upotreba farmaceutski čistog i odobrenog yohimbin hidrohlorida u tabletama. Isto tako, mnogo se koriste i razne kreme sa yohimbinom koje vrlo uspešno podstiču sagorevanje masti na „tvrdoglavim“ regijama tela.

Tablete se uzimaju u dozi od 5-7 mg tri puta dnevno.

Potrebno je najmanje dve do četiri nedelje upotrebe da bismo primetili značajne rezultate.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!

Dodaci ishrani

Preparati koji imaju za cilj da nadoknade nedostatak ili manjak unosa određenih elemenata ishrane kao i da zadovolje pojačanu potrebu za istim.