13.03.18 SAMe

SAMe ili S-adenozil-L-metionin je prirodno jedinjenje koje se nalazi u svim ljudskim tkivima i organima. Nastaje spajanjem esencijalne aminokiseline metionina i ATP-a (adenozin-trifosfat), osnovnog energetskog molekula.Učestvuje u nekoliko važnih metaboličkih puteva i stimuliše više od 35 biohemijskih reakcija.

Nalazi se u čitavom telu, sa najvećom koncentracijom u mozgu i jetri. Jedna od glavnih metaboličkih uloga SAMe je transmetilacija gde povećava sintezu serotonina, dopamina i noradrenalina, tzv.”hormona sreće”, čime ostvaruje snažan antidepresivni efekat. SAMe je tzv. metil donor. Njegova je uloga da metil grupu, osnovnu jedinicu organskih hemijskih jedinjenja, daje drugim ključnim jedinjenjima u organizmu, kao što je DNK, kako bi se formirala druga složena jedinjenja. Upravo ovaj proces se naziva metilacija ili transmetilacija i od vitalnog je značaja sa opstanak čitavog organizma. SAMe se smatra najdelotvornijim metil donorom.

Učestvujući u drugim biohemijskim reakcijama, SAMe štiti nervne ćelije i poboljšava provodljivost impulsa. Učestvuje i u sintezi glutationa, cisteina i taurina, moćnih antioksidansa koji štite i obnavljaju nervne ćelije.

SAMe je bitan i za zdravlje zglobova jer učestvuje u procesu transsulferacije u kome sumpor iz SAMe stvara glukozamin i hondroitin sulfat. Time se povećava i sinteza proteoglikana koji podmazuje hrskavicu zglobova, što ima za posledicu ublažavanje artritičnih bolova.

Uloga SAMe:

  • odličan antidepresiv
  • poboljšava rad nervnog sistema (sinteza neurotransmitera, osetljivost nerava)
  • jak antioksidans
  • dobar za zdravlje zglobova i hrskavice

Doziranje: Uzimati 1 tabletu od 200mg 2 do 4 puta dnevno, poželjno je na prazan stomak.

Nakon otvaranja preparat čuvati u frižideru.

Neželjeni efekti: SAMe je veoma bezbedan suplement. Manje nepoželjne reakcije vezane su za veće dnevne doze (od 1.200 do 1.600 mg) i uključuju blagu mučninu i gastrointestinalne iritacije zbog prisustva sumpora. Zbog mogućeg uticaja na nervni sistem ukoliko treba da idete na operaciju prekinite sa uzimanjem SAMe najkasnije 2 nedelje pre zakazane operacije. Nema dovoljno istraživanja o uticaju ovog preparata na trudnice i dojilje i zbog toga im se savetuje da izbegavaju uzimanje ovog preparata tokom navedenog perioda.

Izdvojeni tekstovi

  • Tribulus Terrestris

    Tribulus terrestris je nesteroidni preparat biljnog porekla koji na prirodan način bez, klinički dokazano, ikakvih posledica povećava proizvodnju vlastitog testosterona…

    Continue reading →

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!

Dodaci ishrani

Preparati koji imaju za cilj da nadoknade nedostatak ili manjak unosa određenih elemenata ishrane kao i da zadovolje pojačanu potrebu za istim.