13.03.18 SAMe

SAMe ili S-adenozil-L-metionin je prirodno jedinjenje koje se nalazi u svim ljudskim tkivima i organima. Nastaje spajanjem esencijalne aminokiseline metionina i ATP-a (adenozin-trifosfat), osnovnog energetskog molekula.Učestvuje u nekoliko važnih metaboličkih puteva i stimuliše više od 35 biohemijskih reakcija.

Nalazi se u čitavom telu, sa najvećom koncentracijom u mozgu i jetri. Jedna od glavnih metaboličkih uloga SAMe je transmetilacija gde povećava sintezu serotonina, dopamina i noradrenalina, tzv.”hormona sreće”, čime ostvaruje snažan antidepresivni efekat. SAMe je tzv. metil donor. Njegova je uloga da metil grupu, osnovnu jedinicu organskih hemijskih jedinjenja, daje drugim ključnim jedinjenjima u organizmu, kao što je DNK, kako bi se formirala druga složena jedinjenja. Upravo ovaj proces se naziva metilacija ili transmetilacija i od vitalnog je značaja sa opstanak čitavog organizma. SAMe se smatra najdelotvornijim metil donorom.

Učestvujući u drugim biohemijskim reakcijama, SAMe štiti nervne ćelije i poboljšava provodljivost impulsa. Učestvuje i u sintezi glutationa, cisteina i taurina, moćnih antioksidansa koji štite i obnavljaju nervne ćelije.

SAMe je bitan i za zdravlje zglobova jer učestvuje u procesu transsulferacije u kome sumpor iz SAMe stvara glukozamin i hondroitin sulfat. Time se povećava i sinteza proteoglikana koji podmazuje hrskavicu zglobova, što ima za posledicu ublažavanje artritičnih bolova.

Uloga SAMe:

  • odličan antidepresiv
  • poboljšava rad nervnog sistema (sinteza neurotransmitera, osetljivost nerava)
  • jak antioksidans
  • dobar za zdravlje zglobova i hrskavice

Doziranje: Uzimati 1 tabletu od 200mg 2 do 4 puta dnevno, poželjno je na prazan stomak.

Nakon otvaranja preparat čuvati u frižideru.

Neželjeni efekti: SAMe je veoma bezbedan suplement. Manje nepoželjne reakcije vezane su za veće dnevne doze (od 1.200 do 1.600 mg) i uključuju blagu mučninu i gastrointestinalne iritacije zbog prisustva sumpora. Zbog mogućeg uticaja na nervni sistem ukoliko treba da idete na operaciju prekinite sa uzimanjem SAMe najkasnije 2 nedelje pre zakazane operacije. Nema dovoljno istraživanja o uticaju ovog preparata na trudnice i dojilje i zbog toga im se savetuje da izbegavaju uzimanje ovog preparata tokom navedenog perioda.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!

Dodaci ishrani

Preparati koji imaju za cilj da nadoknade nedostatak ili manjak unosa određenih elemenata ishrane kao i da zadovolje pojačanu potrebu za istim.