11.09.18 RAZLIKA IZMEĐU KONCENTRATA I IZOLATA, PROTEINA DOBIJENIH IZ SURUTKE (WHEY)

Protein iz surutke je možda najzastupljeniji i najprodavaniji sportski suplement. Protein iz surutke (whey) sadrži sve esencijalne amino kiseline, bogat je amino kiselinama razgranotog lanca (BCAA) i glutaminom i odličan je izbor za sve rekreativne i profesionalne sportiste koji imaju pojačane potrebe za unosom proteina.

Dva osnovna oblika proteina iz surutke koja se mogu naći u prodaji su koncentrat i izolat. Osnovna razlika između ova dva oblika je količina odnosno procenat proteina koji se u njima nalazi. Drugačijom obradom u procesu proizvodnje u izolatu se dobija oko 90%, dok koncentrat sadrži oko 80% proteina, što znači da se iz 100g kupljenog proizvoda u izolatu dobija oko 90g proteina dok se kod koncetrata dobija oko 80g proteina.

Što se tiče sastava aminokiselina i kvaliteta proteina gotovo da ne postoji nikakva razlika između izolata i koncentrata.

Zbog većeg procenta proteina izolat sadrži manju količinu ugljenih hidrata, masti kao i laktoze u odnosu na koncantrat. Upravo zbog toga je izolat bolji izbor za one koji striktno vode računa o unosu ugljenih hidrata i masti kao i za one koji su intolerantni na laktozu.

Međutim, izolat je često dosta skuplji od koncentrata a s obzirom da ne postoji razlika u kvalitetu proteina i sastavu aminokiselina između ova dva oblika proteina, koncentrat je sigurno mnogo ekonomičniji izbor jer se za istu cenu može dobiti veća količina proteina ako se zanemari koji gram ugljenih hidrata i masti više.

Pored koncentrata i izolata u prodaji se može naći i hidroizolat. Hidrolizati su delimično razloženi izlaganjem proteina toploti, kiselinama ili enzimima koji razdvajaju veze lanaca amino kiselina što im omogućava bržu apsorbciju nego kod izolata i koncetrata. Ali ako se uzme u obzir da su i koncentrat i izolat brzoapsorbujući proteini onda ova malo razlika u brzini apsorbcije ne igra značajnu ulogu u odnosu na značajnu razliku u ceni.

Ono na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine je to što na mnogim pakovanjima proteina piše 100% whey protein, pa se kupci često dovode u zabludu da taj proizvod sadrži procenat od 100% proteina što nije tačno. To što piše 100% whey protein nam samo govori da je 100% proteina u tom proizvodu dobijeno iz surutke tj. da je surutka jedini izvor proteina u tom proizvodu.

U tabeli ispod je prikazana razlika između izolata i koncentrata na porciju od 100kcal proizvoda

Whey Isolate (izolat) Whey Concentrate (koncentrat)
Protein 23 grama 18 grama
Ugljeni h. 1 gram 3.5 grama
Masti 0 grama 1.5 gram
Laktoza Do 1 grama Do 3.5 grama
Cena Skuplji Jeftiniji

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!

Dodaci ishrani

Preparati koji imaju za cilj da nadoknade nedostatak ili manjak unosa određenih elemenata ishrane kao i da zadovolje pojačanu potrebu za istim.