29.10.15 Leucin

Leucin je esencijalna aminokiselina koju organizam ne može sam da sintetiše već se mora uneti putem ishrane. Leucin se nalazi u visoko proteinskim namirnicama poput sočiva, govedine, ribe, piletine, jaja, leblebije, mleka… Leucin je jedinstven i po tome što se metaboliše u mišićima za razliku od ostalih aminokiselina koje to obavljaju u jetri.

Delovanje leucina

Aminokiseline su poznate kao osnovna gradivna materija u sintezi proteina u telu. Leucin je mnogo više od gradivne materije, on istovremeno stimuliše sintezu proteina. Uzimanje suplemenata koji sadrže leucin, pre i tokom treninga, ima za cilj zaštitu mišića od razgradnje i smanjenje oštećenje mišića tokom treninga. Dok uzimanje ovih suplemenata nakon treninga treba da ubrza oporavak i izgradnju mišića dajući telu signal za početak sinteze proteina. Na kraju, telo može da iskoristi leucin i kao izvor energije za mišiće tokom treninga i da na taj način poboljša performanse.

Doziranje

Preporučena dnevna doza je 0,03-0,045 grama po kilogramu telesne mase. Leucin se uzima neposredno pre ili posle treninga. Kod intezivnih treninga koji zahtevaju veliki napor leucin može da se uzima i pre i posle treninga.

Neželjena dejstva

Pri uzimanju leucina u preporučenim dozama nisu zabeležena neželjena dejstva.

Napomena

Sportski suplementi su dodaci ishrani a ne zamena za kvalitetne obroke. Oni se uzimaju samo kad postoji nedostatak nekog elementa usled neadekvatne ishrane, velikih napora ili nekih zdravstvenih problema uz konsultovanje stručnih lica.

Izvor: “The Athlete’s Guide to Sports Supplements” (Kimberly Mueller, Josh Hingst)

Izdvojeni tekstovi

 • Protein

  Proteini su organske materije koje čine 18-20% našeg tela.
  Nalaze se u krvi, mišićima, koži, kostima, i stalno se razgrađuju i ponovo sintetišu…

  Continue reading →

 • NO reaktori

  Azot oksid ili azot monoksid je hemijsko jedinjenje sa formulom NO. Važan je prenosilac informacija u molekulima, izaziva vazodilataciju (proširenje krvnih sudova) što dovodi do…

  Continue reading →

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!

Dodaci ishrani

Preparati koji imaju za cilj da nadoknade nedostatak ili manjak unosa određenih elemenata ishrane kao i da zadovolje pojačanu potrebu za istim.