5.10.15 Kazein

Kazein je protein koji se dobija iz mleka, pored kazeina, u mleku, protein se nalazi i u surutki. Kazein sadrži oko 80% ukupne količine proteina koja se dobija iz mleka. Kazein se smatra kompletnim proteinom jer sadrži skoro sve esencijalne amino kiseline (esencijalne amino kiseline su one koje organizam ne može da sintetiše već se moraju uneti putem hrane). Sastav amino kiselina koje se nalaze u kazeinu je veoma sličan sastavu amino kiselina iz surutke ali nije potpuno identičan.

Delovanje kazeina

Za razliku od proteina dobijenog iz surutke protein iz kazeina se sporije razlaže i kroz duži vremenski period oslobađa amino kiseline. Upravo iz tog razloga kazein se uzima pre odlaska na spavanje kad su nam proteini potrebni kroz duži vremenski period čime se poboljšava i ubrzava oporavak mišića. Kazein se takođe, kombinuje sa brzim proteinima iz surutke pre i posle treninga.

Doziranje

Preporučuje se uzimanje 20-40g kazeina pre odlaska na spavanje kao i u kombinaciji sa proteinom iz surutke posle treninga.

Neželjeni efekti

Uzimanje manje od 3g proteina po kg telesne težine, u toku jednog dana, nije pokazalo nikakve neželjene pojave. Sportisti, svakako, moraju da znaju da pojačanim unosom proteina ne smeju zanemariti ostale hranljive sastojke poput ugljenih hidrata, zdravih masti, vitamina i minerala koji se nalaze u hrani.

U jednom obimnom istraživanju koje su radili doktor Kolin Kembel i Tomas Kembel a čije rezultate su objavili u knjizi “China Study”, došlo se do zaključka da postoji jaka povezanost između uzimanja kazeina (ishrana sa 20% proteina iz kazeina) i razvoja raka. Ovde možete pročitati rezultate istraživanja kao i kompletno istraživanje koje su radili ovi autori.

Napomena

Sportski suplementi su dodaci ishrani a ne zamena za kvalitetne obroke. Oni se uzimaju samo kad postoji nedostatak nekog elementa usled neadekvatne ishrane, velikih napora ili nekih zdravstvenih problema uz konsultovanje stručnih lica.

Izvor: “The Athlete’s Guide to Sports Supplements” (Kimberly Mueller, Josh Hingst)

Izdvojeni tekstovi

  • L-karnitin

    L-karnitin* je derivat aminokiselina koji naš organizam može sintetizovati iz aminokiselina lizina i metionina. Međutim, može se uneti i hranom…

    Continue reading →

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!

Dodaci ishrani

Preparati koji imaju za cilj da nadoknade nedostatak ili manjak unosa određenih elemenata ishrane kao i da zadovolje pojačanu potrebu za istim.